Żywienie zwierząt hodowlanych – na czym polega?
Zwierzęta hodowlane wymagają odpowiedniej opieki, dobrze dopasowanych sposobów żywienia, a także zadbanego miejsca bytowania. Wszystkie te czynniki wpływają na rozwój zwierząt, zdrowie i odporność na choroby, które w czarnym scenariuszu mogłyby zdziesiątkować całą gospodarczą populację. Powstały zatem precyzyjne zasady głoszące, w jaki sposób zajmować się swoim żywym inwentarzem.
Co oznacza żywienie zwierząt gospodarskich?
Uznaje się to za zespół działań, które mają na celu zapewnienie zwierzętom odpowiedniego pokarmu. Aby spełnić wymagania co do odpowiedniego żywienia należy racjonalnie dobierać dobowe dawki pokarmu na podstawie norm żywienia oraz konkretnie dobranych jednostek pokarmowych, suchej masy, witamin minerałów, a także białka. W tym celu trzeba dopasować wymienione specyfikacje do danego gatunku, jego odmiany i rasy, wagi oraz tego, z ilu sztuk składa się produkcja.
Czym się różni karmienie indywidualne od grupowego?
Podejście indywidualne do sposobu żywienia zwierzęcia pozwala mieć pod kontrolą ilość paszy spożywanych przez jednostkę produkcji. Wpływa to na ogólną kalkulację wyników żywienia. Podejście grupowe natomiast stosuje się raczej przy grupach zwierząt przeznaczonych na ubój. Wszystkie one są podobnej masy i posiadają podobne zapotrzebowanie. Nie różnią się od siebie wymaganiami żywieniowymi, tak jak to bywa w żywieniu indywidualnym.
Jak i czym karmić zwierzęta hodowlane?
Każdy gatunek zwierząt hodowlanych posiada inne wymagania co do żywienia. W Polsce dzieli się je na kilka głównych podgrup. Są to: bydło, trzoda chlewna, drób, a także owce, kozy i zwierzęta futerkowe. Istotne jest, aby do danego gatunku dobrać odpowiedni rodzaj diety, która wspomoże rozwój i zadba o zdrowie.
Zwierzęta hodowlane spożywają głównie pasze dostosowane do potrzeb żywieniowych danego gatunku, śruty białkowe i zbożowe, które dostarczają składników odżywczych oraz premiksy, wpływające na zdrowie, a także przyrost zwierząt. Do częstych pokarmów należą również wszelkiego rodzaju otręby zbożowe, koncentraty paszowe, zakiszacze i preparaty zastępujące mleko. Niebagatelnym elementem diety zwierząt hodowlanych są wysłodki niemelasowane.
Czym są wysłodki niemelasowane?
Inaczej wysłodki buraczane są produktem ubocznym w przemyśle cukrowniczym. Stosuje się je jako uzupełnienie do paszy dla koni, owiec, kóz, a nawet bydła w okresie zimowym, kiedy zwierzęta nie mają dostępu do pastwisk. Wysłodki niemelasowane mają pochodzenie roślinne, bowiem otrzymuje się je w wyniku przetwarzanie buraków cukrowych na cukier.
Poleca się je szczególnie dla koni, które ze względu na swoje zaburzenia alergiczne czy dietetyczne wymagają specjalnych mieszanek pasz. Zanim poda się je do spożycia, najpierw trzeba je odpowiednio długo namoczyć. Zwykle oznacza to około 12 godzin. Zalecana ilość do podania dziennie waha się między jednym a trzema kilogramami. Wysłodki składają się z włókna surowego, białka surowego oraz cukru. Składniki te korzystnie działają na pracę układu trawiennego, a także chronią przed odwodnieniem zwierzęcia.